Vanaf 1 januari 2020 treedt in Nederland een nieuw BTW-stelsel voor kleine bedrijven (Kleineondernemersregeling of KOR) in werking. Onder dit nieuwe stelsel kunnen alle BTW-geregistreerde bedrijven kiezen voor een vrijstelling die is ontworpen voor kleine bedrijven. Opmerkelijk is dat de KOR nu ook van toepassing is op rechtspersonen die in Nederland zijn gevestigd en op vaste inrichtingen van buitenlandse rechtspersonen. Om deel te nemen aan de nieuwe KOR, moet u de Nederlandse Belastingdienst van tevoren op de hoogte stellen. Door te kiezen voor de KOR, kiest u effectief voor een vrijstelling van bepaalde administratieve verplichtingen. Dit betekent dat u geen BTW-facturen meer uitgeeft en geen BTW kunt aftrekken op kosten en investeringen. In de meeste gevallen hoeft u ook geen BTW-aangiften meer in te dienen. Dit overzicht geeft de belangrijkste aspecten van het stelsel weer.
Het informeren van de Nederlandse Belastingdienst en Douane
Deelname aan de KOR is volledig vrijwillig en niet verplicht. Om een weloverwogen beslissing te nemen, moet u bepalen of u in aanmerking komt voor de KOR en, zo ja, of het voordelig is voor uw specifieke situatie. Het stelsel is complexer dan het op het eerste gezicht lijkt en is mogelijk niet altijd voordelig.
Als u momenteel de KOR gebruikt (waarbij administratieve verplichtingen worden kwijtgescholden), hoeft u geen actie te ondernemen, tenzij u van plan bent de nieuwe KOR-regels in 2020 toe te passen. Als u niet verwacht dat u aan de nieuwe KOR-vereisten zult voldoen in 2020 of geen gebruik wilt maken van de nieuwe KOR, is ons advies om de Nederlandse Belastingdienst schriftelijk uiterlijk 1 januari 2020 op de hoogte te stellen.
Als u momenteel de KOR niet gebruikt maar verwacht aan de vereisten te voldoen in 2020 en de KOR wilt gebruiken, moet u de Nederlandse Belastingdienst schriftelijk uiterlijk 20 november 2019 op de hoogte stellen. Voor deze meldingen zijn specifieke formulieren vereist, en uw keuze blijft drie jaar geldig, tenzij u in die periode niet langer aan de voorwaarden voldoet.
Vereisten voor het BTW-regeling voor kleine bedrijven
Volgens de regeling kunt u kiezen voor de KOR als uw omzet in Nederland in een kalenderjaar niet meer bedraagt dan €20.000. Hierbij is het essentieel op te merken dat omzet verwijst naar de totale vergoeding voor diensten en goederen die u levert, exclusief BTW. Daarom moet u bij het berekenen van de jaarlijkse omzet voor de KOR geen rekening houden met eventuele verschuldigde BTW. Het is belangrijk te onthouden dat als u een marge-regeling toepast, uw omzet wordt bepaald op basis van de verkoop, niet de marge.
Een verdere complicatie ontstaat met betrekking tot welke omzet al dan niet moet worden beschouwd bij het berekenen van de drempel van €20.000. Het grootste deel van de omzet in Nederland telt mee voor deze drempel als deze onderworpen is aan Nederlandse BTW zonder toepassing van de KOR. Er zijn echter uitzonderingen, waaronder bepaalde vrijgestelde diensten voor de BTW, specifieke exportverkopen en transacties met ambassades of buitenlandse strijdkrachten. Omzet uit de verkoop van onroerend goed of roerend goed waarvoor u afschrijvingen kunt claimen voor inkomstenbelasting- of vennootschapsbelastingdoeleinden, wordt ook uitgesloten. Hetzelfde geldt voor bepaalde in Nederland vrijgestelde diensten en omzet die belast of vrijgesteld is buiten Nederland.
Gevolgen van het BTW-regeling voor kleine bedrijven
Als u kiest voor de KOR, verliest u het recht op aftrek van BTW op kosten en investeringen. Het is mogelijk dat u ook een deel van de BTW op eerdere investeringen moet terugbetalen. Desalniettemin bent u vrijgesteld van veel administratieve verplichtingen. Uw boekhouding wordt eenvoudiger, en u hoeft geen BTW-aangiften meer in te dienen of facturen uit te geven, onder andere voordelen.
Uitzonderingen op het BTW-regeling voor kleine bedrijven
Niet alle BTW-transacties worden gelijk behandeld onder de KOR. U kunt niet profiteren van de KOR als u diensten of goederen aanschaft waarvoor de BTW aan u is doorgeschoven. BTW-doorschakeling is van toepassing in verschillende situaties, met de belangrijkste daarvan in de bouw en wanneer u diensten in het buitenland koopt of in Nederland van een buitenlandse ondernemer. In deze gevallen moet u de BTW op uw eigen aangifte verklaren, maar u kunt deze niet aftrekken. Voor deze activiteiten gelden reguliere administratieve vereisten.
Dit geldt ook wanneer u diensten verleent aan een in een ander EU-land gevestigd bedrijf. In dergelijke gevallen moet u nog steeds facturen uitgeven, BTW-aangiften indienen en maandelijks een samenvattende opgave op intracommunautaire basis indienen. De regeling is van toepassing op verkopen aan andere EU-lidstaten, maar niet op de verkoop van nieuwe vervoermiddelen aan een andere lidstaat. Tot slot is de regeling niet van toepassing op de verkoop van onroerend goed en daarmee verband houdende rechten die u in uw bedrijf heeft gebruikt.
Conclusie
Overweegt u het BTW-regeling voor kleine bedrijven en vraagt u zich af of het de juiste keuze is voor uw bedrijf? Het kan uitgebreid onderzoek vergen om uw geschiktheid en de algehele voordelen van het kiezen voor de regeling te bepalen. In sommige situaties kan voorzichtigheid geboden zijn, en in dergelijke gevallen is het raadzaam om advies in te winnen bij onze BTW-specialisten.
Benieuwd hoe u als ondernemer optimaal kunt profiteren van de besproken onderwerpen? Lees verder in onze blogs en ontdek de sleutels tot actueel inzicht en solide financieel beheer waarin we als kantoor meer doen dan alleen de boekhouding. Of het nu gaat om belastingvoordelen, loonadministratie of het optimaliseren van uw boekhouding: wij hebben de inzichten die u nodig heeft. Neem vandaag nog contact op met onze specialisten voor een persoonlijk adviesgesprek. Ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw financiële strategieën en het realiseren van relatie inzicht zodat u kunt sturen op feiten in plaats van aannames.